KINOTEKA DOMAĆIN FESTIVALA SLIKA U POKRETU

KINOTEKA DOMAĆIN FESTIVALA SLIKA U POKRETU

Jugoslovenska kinoteka tradicionalno podržava mnoge festivale i različite filmske manifestacije, a od 25. oktobra biće domaćin i prvog festivala snimateljskih ostvarenja „Slika u pokretu“, u organizaciji Srpske asocijacije snimatelja (SAS).

Na svečanom otvaranju, u novoj zgradi Kinoteke, biće prikazan dokumentarni film „Titlovi nisu potrebni“, o Laslu Kovaču i Vilmošu Žigmondu, direktorima fotografije iz Mađarske koji su ostavili neizbrisiv trag na američki film.

U okviru festivala biće svečano uručena nagrada SAS-a za ukupan doprinos estetici filmske fotografije Radoslavu Vladiću, eminentnom direktoru fotografije, profesoru kamere i velikom umetniku koji je svojim dugogodišnjim radom dao značajan doprinos filmskoj slici u srpskoj kinematografiji.

Do 29. oktobra traje takmičarski program sa osam srpskih igranih filmova snimljenih u proteklih godinu dana, u selekciji Miše Miloševića. U maloj sali biće prikazani: „Otadžbina“ (snimatelj Miladin Čolaković), „Procep“ (Dimitrije Joković), „Amanet“ (Igor Marović), „Igra u tami“ (Miloš Kodemo), „Vlažnost“ (Maja Radošević), „Paluba ispod Terazija“ (Predrag Bambić), „Dnevnik mašinovođe“ (Dušan Joksimović) i „Otvorena“ (Ivana Rajić).

O nagradama će odlučiti žiri čiji su članovi Timo Heinanen, direktor fotografije iz Finske, Goran Mećava (Hrvatska) i Milorad Glušica (Srbija).

paluba-ispod-terazija-2016

Tokom festivala biće održana tri master klasa u Multi medijalnoj sali Kinoteke, od 26. do 28. oktobra, sa početkom u 12 sati, a ulaz je slobodan. Predavanja će držati Timo Heinanen – „Cinematographer’s Canvas – Exploring Cinematic Image With Borders“, britanski snimatelj Najdžel Volters, osnivač i prvi predsednik Međunarodne asocijacije snimatelja Imago – „The Cinematographer and the Global Enviroment“ i Milorad Glušica – „Slika iza slike – estetika polja kinematografske slike“.

Direktor festivala, poznati srpski filmski snimatelj Miloš Spasojević ističe da je cilj te manifestacije da ovu profesiju što bolje predstavi javnosti i obezbedi joj tretman kakav zaslužuje. „Jasno je da bez snimatelja nema filma, ali kako smo uvek sa one druge strane kamere, strane koja se ne vidi, tako je i čitava naša profesija nekako nevidljiva. Ovo je naš pokušaj da skrenemo pažnju na kameru kao posebnu disciplinu, na veliki umetnički doprinos slike u poetskom izrazu filma“, rekao je Spasojević na konferenciji za novinare 21. oktobra u Kinoteci.

Član žirija Milorad Glušica istakao je da se SAS rukovodi principima artizma, progresa i lojalnosti i da će u tom ključu i ocenjivati filmove. „Kod nagrade za najbolji snimateljski rad kriterijum je visoki artizam, stvaranje slike koja ima potpuni sinhronitet sa svim drugim elementima filma. Nagrada za inovativnost je prilika za otkrivanje talenata, za ohrabrenje mladih koji donose progres u vizuelnom pristupu filmskoj fotografiji“, rekao je Glušica, dodajući da lojalnost podrazumeva ljubav prema slici u duhu kinoklubaških vremena.

otadzbina-2015

Predsednik SAS-a Predrag Bambić naveo je da je to neprofitno, umetničko, edukativno i strukovno udruženje osnovano 2010. godine, a već 2011. na Skupštini Imago-a u Talinu primljeno u punopravno članstvo.
„Standardi za članstvo u SAS-u, koje danas broji 33 snimatelja, usaglašeni su sa svetskim standardima. Naš rad je valorizovan u krovnoj organizacji Imago, a naš novi projekat – festival izazvao je interesovanje među kolegama u regionu“, rekao je Bambić.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, uz pomoć Jugoslovenske kinoteke i Filmskog centra Srbije.