ODLUKE ŽIRIJA

Žiri u sastavu Timo Heinänen iz Finske, Goran Mećava iz Hrvatske i Milorad Glušica iz Srbije, u svojstvu predsednika žirija, je nakon odgledanih filmova, koji su bili u nominaciji za nagrade Festivala, na sednici koja je održana 28. okt. 2016. doneo je konačne odluke o dodeli nagrada. Sve odluke su donete jednoglasno.

nagrade-sas-fest

NAGRADA ZA NAJBOLJI SNIMATELJSKI RAD dodeljena je DUŠANU JOKSIMOVIĆU,
direktoru fotografije u filmu DNEVNIK MAŠINOVOĐE.

dusan-joksimovic

OBRAZLOŽENJE

Dušan Joksimović je u filmu “Dnevnik mašinovođe” napravio delo sa izuzetnim vizuelnim postavkama. To delo donosi autentičnu likovnost i prefinjenu stilizaciju, koju je ostvario u saradnji sa bliskim autorima scenografije i kostima.

Precizno postavljen i vešto realizovan koncept doprineo je da igra glumaca unutar filmske priče dobije apsolutni sinhronitet u svakom smislu, vizuelnom i narativnom. Naglašena piktorijalnost doprinela je da se lako vežemo za sva dešavanja koja direktno utiču na naše emocije.

NAGRADA ZA INOVATIVNOST U VIZUELNOM PRISTUPU FILMSKOJ FOTOGRAFIJI
dodeljena je IVANI RAJIĆ direktoru fotografije u filmu OTVORENA.

ivana-rajic

OBRAZLOŽENJE

Struktura kinematografske slike, u filmu “Otvorena”, sadrži dosledno postavljene vizuelne elemente koji svojom kompozicijom ostvaruju savršenu podršku filmskoj priči.

Snimateljka Ivana Rajić hrabro koristi vizuelna sredstva, i sa minimalističkim potezima gradi sliku koja snažno utiče na naša čula i stvara jedinstven doživljaj.

Njen istraživački duh, i dobro razumevanje slike upravo su donele nešto inovativno u vizuelnom pristupu filmskoj fotografiji.