Pokretne slike dugo i svakodnevno sastavni su deo naših života. One su uvek tu – kao umetnost ili kao zabava, kao prenosioci informacija ili delovi komunikacije, kao formalno ili neformalo učenje ili, pak, dekoracija za različite domene ljudskih aktivnosti. Zašto kažemo pokretne slike, zašto se ovaj festival zove Slika u pokrtu? Zato što je nekada slika bila statična, a tek krajem XIX veka pomoću novih tehničkih i tehnoloških izuma statične fotografije počele su d se „kreću“ i dozvolile da gladalac bude opčinjen iluzijom pokreta. To su bili počeci filmske umetnosti i počeci čudesnih dostignuća koja će se tokom XX i XXI veka razviti zahvaljujući slici u pokretu.

Većina filmskih i TV-gledalaca zna imena glumaca i ima svoje omiljene zvezde. Većina glumaca zna imena reditelja i zna koji reditelj može da im pomogne da zablistaju i učine i sebe i filmsko delo velikim. A većina reditelja zna koji snimatelji mogu da učine da njihove vizuelne autorske zamisli postanu vidljive svima. Slika u pokretu je festival snimateljima. Festival organizujemo mi, snimatelji iz Srpske asocijacije snimatelja (SAS) uz pomoć Ministarstva kulture i Jugoslovenske kinoteke.

Za pet dana trajanja prvog festivla snimateljskih ostvarenja Slika u pokretu, publika će moći da vidi dokumentarac Titlovi nisu potrebni reditelja Džejmsa Kresantisa, a koji se bavi baš profesijom snimatelja; takođe, biće prikazano i osam filmova najnovije domaće produkcije, a masterklas radionice i predavanja potrudiće se da ovog puta u prvi plan istaknu nas – direktore fotografija i probleme, lepotu i važnost naših talenata, znanja i veština.

Verujemo da će u Slici u pokretu uživati svi ljubitelji filma, a da će posebno zadovoljstvo imati oni koje film zanima „iznutra“ – kolege snimatelji i svi filmski umetnici i saradnici, studenti filmskih škola i sve buduće filmadžije, kao i gledaoci sa „viškom radoznalosti“ koji su kroz filmsku istoriju učinili da film od vašarske zabave postane vrhunska umetnost.

Uživajte, a mi ćemo se ponositi!

Miloš Spasojević, SAS