PROGRAM FESTIVALA

Pet dana - 8 najbolje snimljenih domaćih filmova, predavanja i master klass radionice..
PROGRAM FESTIVALA

Na svečanom otvaranju “Festivala snimateljskih ostvarenja – Slika u pokretu”, 25. oktobra 2016. u 20h u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici u Beogradu, biće prikazan dokumentarni film “Titlovi nisu potrebni” o legendarnim direktorima fotografije Laslu Kovaču i Vilmošu Zigmondu i njihovom doprinosu američkom i svetskom filmu. U filmu se pojavljuju i govore: Denis Hoper, Piter Bogdanović, Karen Blek, Vitorio Storaro, Sandra Bulok, Džon Vojt…

Reditelj Džejms Kresantis (r. 1953. god. u Pitsburgu, Pesilvanija) je tokom, sada već tridesetogodišnje karijere, snimio preko dvadeset igranih i dokumentarnih filmova, kao i preko dve stotine sati TV serija. Više puta su njegovi radovi bili nominovani za nagradu Emmy. Pored snimanja, bavi se fotografijom i video radovima. Član je američkog i grčkog udruženja snimatelja (ASC i GSC). Živi i radi u Topangi, Kalifornija.

U takmičarskom delu programa biće prikazano 8 igranih filmova iz prošlogodišnje i ovogodišnje produkcije, koje je odabrao selektor festivala, Miodrag Milošević, filmski snimatelj iz Beograda. To su ostvarenja u kojima su direktori fotografije uspeli da tokom čitavog filma postignu vizuelno jedinstvo.

Filmovi koji su u selekciji ovogodišnjeg festivala su: “Otadžbina” (Miladin Čolaković), “Procep” (Dimitrije Joković), “Amanet” (Igor Marović), “Igra u tami” (Miloš Kodemo), “Vlažnost” (Maja Radošević), “Paluba ispod terazija” (Predrag Bambić), “Dnevnik mašinovođe” (Dušan Joksimović) i “Otvorena” (Ivana Rajić). Filmovi će se prikazivati u Jugoslovenskoj kinoteci u terminima od 17.30 i 20 časova, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Pored Nagrade za ukupan doprinos estetici filmske fotografije, koju dodeljuje Srpska Asocijacija Snimatelja, međunarodni žiri će dodeliti Nagradu za najbolji snimateljski rad, kao i nagradu za inovativnost u vizuelnom pristupu filmskoj fotografiji.

sas-nagrade-festivala