Od 25.oktobra do 29. oktobra 2016. godine u prostorima Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici br.1, održaće se prvi festival filmske slike pod nazivom Slika u pokretu.

Organizator festivala je SAS – Snimateljska asocijacija Srbije, uz podršku Ministarstva kulture, Jugoslovenske kinoteke i Filmskog centra Srbije.

Za pet dana biće prikazano 8 najbolje snimljenih domaćih filmova, koji su ušli u takmičarski program.

Selektor ovogodišnjeg festivala je direktor fotografije Miodrag Milošević.

U žiriju festivala su istaknuti snimatelji iz Evrope regiona i iz naše zemlje.

Timo Heinanen, direktor fotografije iz Helsinkija, pored snimateljskog rada bavi se fotografijom i pedagoškim radom na ELO filmskoj školi Aalto Univerziteta u Helsinkiju.

Goran Mećava, direktor fotografije iz Hrvatske, završio je kameru na Akademiji dramskih umetnosti u Zagrebu.

Miodrag Glušica, profesor kamere na FDU u Beogradu. Jedan je od osnivača, i prvi predsednik SAS-a. Za svoj rad je višestruko nagrađivan na festivalima u zemlji i inostranstvu.

Snimateljska asocijacija Srbije, SAS je članica evropske asocijacije snimatelja IMAGO i veoma je aktivna u radu asocijacije. IMAGO trenutno okuplja članove iz 53 zemlje Evrope, a poslednje dve godine su se asocijaciji priključile i članice sa svih ostalih kontineneta.

Kao podrška prvom festivalu filmske slike, gosti festivala će biti predsednik IMAGO-a norveški snimatelj Paul Rene Roested i Nigel Walters, podpredsdnik engleske asocijacije BCC i jedan od osnivača IMAGO-a.

Za vreme festivala naši gosti održaće tri predavanja i master klass radionice.

Ulaz je slobodan.